יום נישואין לדגל ומדינת ישראל

פינה יומית בארץ ישראל/אביתר ליכטמן


דגל ישראל חוגג יום הולדת רשמי


שלום לכולם! והיום כ"ה בתשרי אנחנו עם חגיגה גדולה! 72 שנים לבחירתו הרשמית של הדגל שלנו, כדגלה של מדינת ישראל, אז לכבוד המאורע, כמה פרטים מעניינים על הדגל:


#1 הרצל היה אחד מחוזי מדינת היהודים, אבל בחזון עם הדגל הוא פחות הצליח. הרעיון שלו היה דגל עם שבעה כוכבי זהב שמייצגים את שבע שעות העבודה היומיות של הפועל העברי (עכשיו, תחשבו רגע על קניון שבעת הכוכבים, באיזו עיר הוא שוכן, וסגרתם מעגל). אגב מועצת העם כמעט זרמה עם הרעיון עד שהשר חיים שפירא העלה את השאלה: "אבל מה יקרה אם נקצר את יום העבודה ל6 שעות?". 


#2 דווקא הסגן של הרצל, דוד וולפסון הצליח יותר בחזון שלו. לקראת הקונגרס הציוני הראשון רצו לתלות דגלים שיקשטו את האולם. וולפסון הבריק: "הסמל שלנו לאורך השנים הייתה הטלית מעוטרת פסי התכלת, ופתיל תכלת שזור בה, בוא נוסיף גם את מגן הדוד שנקשר עם העם היהודי ויאללה" (הציטוט לא לגמרי מדויק, אבל רוח הדברים וכו'). אגב ההצעה תפסה.


#3 כבר כמה שנים לפני כן, ישראל בלקינד מאושיות הרשת הציונית של אותה תקופה, הניף דגל עם פסי תכלת ומגן דוד באמצעו, בחגיגות שלוש שנים לראשון לציון. הדגל היה קצת שונה, ובמקום פס אחד בכל צד, היו שניים. אגב, כמה שנים אחרי בלקינד, הניף אברהם הלפרן דגל דומה בחגיגות במושבה נס ציונה, רק ששם היה פס אחד בכל צד, דומה לדגל שלנו יותר.


#4 זה הפתח לריב המתוקשר של ותיקי המושבות "מי הניף ראשון"?. אבל רגע לפני כן. לא הם ולא וולפסון הגו את רעיון הצבעים. לודוויג פרנקל, שהיה אוסטרי אבל בעיקר היה משורר ויהודי, כתב שיר אחרי ביקור בארץ, בו הוא תיאר בעיניו את צבעי ארץ יהודה וכתב בין השאר: "כמו מעילו של כוהן גדול עטור סרטים של חוטי תכלת. צבעי הארץ האהובה תכלת־לבן הם גבולות יהודה"


#5 עלו הרבה הצעות לאורך השנים לאיך יראה הדגל. כמה הרבה? לפחות 400 רעיונות הגיעו למשרדי הממשלה החדשה. בין השאר עלתה ההצעה שמגן הדוד יהיה בצבע צהוב כזכר לטלאי. הצעה אחרת של תלמיד בכיתה ח' הציעה לשלב את האריות הירושלמים המוכרים, ואחת אחרת דמתה לדגל ארה"ב רק עם מלא מגיני דוד.


#6 בטקס ההשבעה של הנשיא ויצמן, לא היה תלוי שום דגל באולם. כי למדינת ישראל שנולדה כבר, עוד לא היה דגל רשמי. וגם כשבן גוריון קיבל אורחים מחו"ל במעונו, לא היו דגלים באיזור


#7 אחת השאלות המורכבות הייתה, האם אכן יש לאמץ את דגל התנועה הציונית (זה שהתקבל עוד מימי וולפסון, וזה שאנחנו מניפים כיום) כדגל הרשמי של מדינת ישראל. למה זה היה מורכב? כי חששו שיהודי העולם יתקשו להניף את הדגל שהורגלו בו עד כה כדגל הציוני, כאשר הוא מזוהה כעת עם מדינה רשמית ועשוי להעיד על נאמנות כפולה מצידם. אבל הם זרמו עם זה.


וכך דגל התנועה הציונית, דגלו של בלקינד ושל הלפרן ושל וולפסון והדגל שרווי בכ"כ הרבה הסטוריה, אהבת הארץ והקרבה, הפך לדגלה הרשמי של מדינת ישראל, ולדגלינו שלנו.


נהנתם? העבירו הלאה


בברכת כחול ולבן הוא הצבע שלי:) אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה. 0547728242

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0