פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
קדושה ואחדות בלב הצנטרום


שלום לכולם! והיום אנחנו בפינה על מקום בלב הצנטרום התל אביבי, כאשר רבים חולפים על פניו יומיום ולא שמים לב לנוכחותו המרשימה: בית הכנסת הגדול של תל אביב


המבנה הענק ברחוב אלנבי נמצא ממש סמוך למקום התהוותה של ה"עיר העברית הראשונה" והוא פרי מחשבתם של מייסדיה. עוד לפני הקמתה, היו מספר בתי כנסת בעיר יפו. מייסדי אחוזת בית, שכונתה הראשונה של תל אביב, החליטו להתרומם מעל ההיבדלות העדתית והמריבות שהיו זרועות ברחבי הארץ, ולהקים בית כנסת אחד לכל העדות, והוא יהא בית הכנסת המרכזי של העיר הנבנית.


אבל להקים בית כנסת זה לא עניין פשוט. לא היום, ובטח לא בתקופת השלטון העותמאני שאישורו נדרש. עמלו פרנסי העיר החדשה אצל החכם באשי (הרב הראשי) בקושטא-אסטנבול שיפעל אצל השער העליון, ובמכתב ששלחו דרכו רשמו בין השאר: "מקוים אנו שעוד מעלה יתרה תהיה לבית-התפלה שיבנה בפרוורנו זה אשר הוא יהיה הראשון שבו יתפללו מהספרדים ומהאשכנזים הלוקחים חלק בחברתנו והקרע הרחב בין שני אלה בתי-אבות בישראל ילך ויתאחה במושבותינו גם על ידי המקום הקדוש הזה שיבנה"


האישור מטבעו של המשטר העותמאני התעכב ובינתיים נאלצו המתפללים בשכונה שכבר נבנתה, לכתת רגליהם אל בתי הכנסת ביפו, עד שבשכונה החדשה הוקצה חדר אצל אחת המשפחות לטובת בית הכנסת. לאחר כשנתיים, התקבל האישור והוקם צריף עץ קטן לטובת בית הכנסת, בתקווה לימים גדולים, ותקציבים גדולים יותר, עבור מבנה גדול.


רק 12 שנים לאחר המכתב הראשון, הניחו את אבן הפינה למבנה בית הכנסת המרכזי, ובמעמד זה, כיאה לרצון לאחדות (וגם לצורך בכסף) מכרו 12 אבנים כמספר שבטי ישראל כשההכנסות אמורות לסייע לבניין. הם סייעו, אבל לא מספיק, ופה היה מקומה של משפחת רוטשילד להשלים את החסר. בשנת 1925 הושלמה בניית המבנה הגדול.


בתקופה הבריטית, הוחבא בתוך בית הכנסת נשק של חברי המחתרות, אשר נחשף לאחר פעולת תנועת המרי העברי - פיצוץ מלון המלך דוד, כחלק מחיפוש נרחב ברחבי הארץ, וגבאי בית הכנסת נעצר. בבית הכנסת פעלו לאורך השנים שתי ישיבות שכל אחת מהן עם סיפור מיוחד משלה ישיבת תל אביב וישיבת ה"יישוב החדש".


בית הכנסת עם הכיפה הגדולה לראשו נבנה בין השאר בהשראת בית כנסת "בית יעקב" הירושלמי הלא הוא "החורבה". בשנות ה-80 נבנה בסמוך לבית הכנסת דגם של החורבה (הדגם הנציח את החורבה בימי תפארתה, ונבנה בימים שבהם החורבה הייתה עדיין חורבה אחרי מלחמת העצמאות) ובתוכו שעון לטובת העוברים והשבים. יש עוד הרבה מה לספר על המקום ועיצובו, אבל נגמר המקום בפינה, אז פשוט לכו לבקר:)


איך מגיעים? waze /גוגל מפס, "בית הכנסת הגדול תל אביב".

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0