הירמוך - סיפורו של הסכר הלא מוכר, חלק א'

הירמוך, יסוב לאחור, או יותר נכון, לתעלת המלך עבדאללה

שלום לכולם! והיום אנחנו עם עוד פינה לא מוכרת על הירמוך, והפעם אנחנו ב סכר המחלק על הירמוך בסמוך לאנדרטת חץ הדורות של מפגש שפיגל-מנסור. נשמע לכם סינית? תכף נעשה לכם סדר..


הירמוך הוא האח הבינוני של הירדן, שמטבע הדברים וחוסר נגישותו, פחות מוכר לנו. כק"מ מערבית לגשר אל-חמה (ולמרגלות הכביש העולה מצומת מעגן לחמת גדר) מגיע הירמוך אל סכר מלאכותי, ולמעשה שם הוא עוזב זמנית את התוואי המקורי שלו שנשאר שם יבש רוב השנה. 

מהסכר זורמים המים דרך מנהרה (בשטח ירדן) לאורך 900 מטרים, עד שהם מגיעים לתעלת המלך עבדאללה- תעלת הע'ור.
זו תעלה שנבנתה כבר בשנות ה-50 ע"י הירדנים, במטרה להוביל כ400 מליון קוב ממימי הירמוך, ולחלקם ברחבי בקעת הירדן. באיזור סכר אדם, אמורה הייתה התעלה להתפצל לשניים, חציה לבקעת הירדן המזרחית (שנמצא בידי ירדן) וחציה לבקעת הירדן המערבית (שבאותה תקופה הייתה גם בידי ירדן).


העבודות נמשכו לאיטן, ובינתיים פגשו כוחות צה"ל משחררי הבקעה בששת הימים את הטרקטורים שעוד היו במהלך העבודות. אבל ימים אחרים באו והסכם השלום עם הירדנים הגיע, ועל בסיס הסכמים קודמים, נחתמו גם הסכמי חלוקת אחוזי הירמוך.


במסגרת הסכמים אלו אנחנו חוזרים על הסכר: רוב מי הירמוך זורמים במנהרה בדרכם אל תעלת המלך עבדאללה. אבל ממש בלב הסכר, נבנתה תעלה נפרדת, שמזרימה כרבע מהמים, השייכים לישראל, חזרה לתוואי המקורי של הירמוך. מהירמוך שואבת אותם מדינת ישראל אל מאגר ירמוכים, ומשם מזרימה אותם אל הכנרת.


אבל רק רגע! מדינת ישראל הרי מעבירה לירדנים כל שנה ע"פ הסכם השלום, כמויות מים מהכנרת! כמה מים היא מעבירה? למה לא לבטל את התעלה הזו בלב הסכר ופשוט להעביר אותם כבר מפה? כל זאת ועוד, בחלק ב'...


עד כאן להערב! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה
להצטרפות לפינה היומית: שלחו הודעה ל0547728242


בתמונה: ממול: הסכר פתוח, והמים זורמים למנהרה שעליה דיברנו. מימין למנהרה לוח בטון שמהווה חלק מהתעלה שמזרימה את המים לישראל. בצד ימין של התמונה, סוללת הסכר שמונעת מהמים להמשיך בתוואי המקורי של הירמוך (למעט המים שעוברים בתעלה הישראלית). בימים של ריבוי גשמים, המים גולשים מהסכר ובמקביל לזרימה במנהרה ובתעלה, זורמים גם בתוואי המקורי)

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0