פינה יומית בארץ ישראל/אביתר ליכטמן
מגן מפני חרקופוביה, תרדמת חורף, ותריסים יפים
שלום לכולם! והיום בפינה, סיפורו של אחד מהחרקים היפים בעיניי שמסתובבים ממש בימים אלו בהמוניהם: התריסיתיים
אז שניה לפני כן, זווית אישית. לאורך שנים הייתה לי חרקו-פוביה. לא יכלתי להסתכל או לחשוב על חרקים. ככל שנכנסתי לעולם ההדרכה, והשאלות של המודרכים באו, הבנתי שאני צריך ללמוד. וככל שלמדתי והכרתי עוד ועוד, מפלס החרדה ירד, וזה אפילו הפך להיות מעניין.
ונחזור לתריסיות שלנו. אז על אף שהן נראות כמו חיפושית, הן שייכות דווקא לסדרת הפשפשים (תתעלמו רגע מהגירודים בגוף) את התריסיות סביר שנראה בימים אלו על אחד מהפרחים הסוככים הפרוסים לרוב (גזר קיפח, אמיתה גדולה ועוד לכו לגוגל) כשהן מוצצות מהן בעזרת חדק קטן את המוהל (נוזל) ובחלקן מטילות שם את ביציהן.
חלק מהמינים בישראל, נכנסים לתרדמת חורף עם תחילת העונה הקרה ומחכים במחסות עד יעבור סער. כשהאביב מגיע והצמחים "הפונדקאים" שלהם פורחים, זה הזמן גם בשבילן לפרוח.
התריסית החמודה והלא תוקפנית, צריכה להגן על עצמה בכל זאת מפני טורפים פוטנציאליים, ואת זה היא עושה על ידי הפרשת חומר עם ריח פחות נעים. את השם תריסית, הן קיבלו מהמילה תריס שמשמעותה הנרדפת היא מגן (עכשיו תחשבו על התריס בבית שלכם ומה תפקידו). ועוד רגע של לשון: ללוחמים יוונים בעת העתיקה היה מגן ששמו היה טיריאוס, ומכאן התגלגל לתריס.
אז יאללה, לכו לשטח הבר הקרוב לביתכם וצלמו תריסיות:) בתמונה: למעלה תריסית הפסים. בתמונה למטה: טרם הצלחתי לזהות, ואם מישהו מחברי הקבוצה ידע להחכים אותי, אשמח:)
עד כאן להיום! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה