פינה יומית בארץ ישראל/אביתר ליכטמן
דרשו בשלום ירושלים
"שימלה שימלה. אגרצ'ן ירוסלם דנה" = חסידה חסידה, דרשי בשלום ירושלים. במילים אלו נפתח אחד מהשירים המפורסמים של להקת שבא. המשמעות העמוקה מאחוריו, היא מסורת אגדה שעברה לאורך אלפי שנים מאבא ואמא לבן ובת בקרב יהדות אתיופיה, ומשמעותה, כשתפגשו את החסידות הנודדות מישראל לאפריקה והפוך, תשאלו אותן מה שלום ירושלים ומסרו את דרישתנו אליה. את הכמיהה הגדולה לציון.
יום שחרור ירושלים, היום, נקבע באופן סמלי גם כיום הזיכרון לכ4000 (!) נספי המסע מאתיופיה לסודן ולישראל. מספר עצום של יהודים שנהרגו באירוע שהתרחש ב50 השנים האחרונות. מסע במהלכו גולה שלמה הניחה את כל המוכר מאחור, ועשתה דרכה לעבר החלום. חלום ירושלים.
היציאה מאתיופיה לישראל הייתה בעייתית ביותר לאור השלטון העוין. לכן נאלצו העולים לעשות דרכם ברגל למחנות הפליטים בסודן (שהוקמו בעקבות מלחמות אזרחים באתיופיה), כשרוב הזמן הם נאלצים להסתיר את יהדותם, מכיוון שנאסרה על יהודים היציאה מאתיופיה.
גם במחנות הפליטים בתנאים הקשים, מתו רבים כשגם בשעת הקבורה נאלצו לקבור אותם כנוצרים, מחשש שמשפחותיהם יוסגרו חזרה לאתיופיה.
אלו שכן הצליחה, הוברחו מסודן ע"י ספינות חיל הים, מטוסים של אנשי עסקים יהודיים, ובהמשך גם בעזרת הסכמים עם ממשלת סודן.
האיש שסלל את הדרך מסודן לאתיופיה ובעצם לארץ ישראל עוד בשנות ה70 היה פרדה אקלום, איש חינוך יהודי אתיופי ששימש גם כאיש קשר של המוסד. בהסכם של מדינת ישראל מול השלטון החדש באתיופיה שהתמודד עם המלחמות הפנימיות, סוכם שיסופקו להם נשקים במטוס ישראלי, ואותו מטוס יחזור עם יהודים, אותם פרדה אירגן.
פליטת פה של אחד השרים חשפה את ההסכם הסודי לאחר שעלו כ200 בלבד, וממשלת אתיופיה ביטלה אותו בו במקום. פרדה הוכרז כבוגד ע"י השלטון שניסה להתנער מהתדמית הפרו יהודית שדבקה בו פתאום. תהליך בריחתו לסודן סלל את הנתיב בו יעשו עשרות אלפים את אותה הדרך.
כשהגיע לסודן רעב וחסר כל, הוא רצה בתחילה רק להגיע לחוף מבטחים בארץ ישראל בעזרת המוסד. אך כשנציגי המוסד (במיוחד דני לימור שותפו לעתיד במבצע) הבהירו לו את משמעות הצלחת בריחתו מאתיופיה ואת האפשרות שהיא תסלול פתח לכל אחיו, החליט פרדה לקחת על עצמו את המשימה, תוך שסיכן את חייו ללא הפסקה.
אפשר להגיד שעל כתפיו הצרות של האיש שמצא בעצמו כוחות אינסופיים, נפתחו שערי ארץ ישראל לגולת יהודי אתיופיה.
התמונה המצורפת, היא ציור גרפיטי של פרדה, על דלת חנות בשוק מחנה יהודה. כמה סמלי שהתמונה הזו מצויירת בירושלים הבנויה. כעיר שחוברה לה יחדיו. חוברה מחלומות של יהודים בכל הגלויות.
חג ירושלים שמח! אביתר ליכטמן מורה דרך ומרצה