פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
על מצודה בריטית, ישראלית ומושבניקית
בפעם הבאה, כשאתם עולים צפונה, ונוסעים בין נופיו המטריפים של רכס המירון המיוער, תעיפו מבט אל תוך הישובים, וממש בפאתי מושב שפר תגלו מצודה מרשימה עם מגדל בולט, שריד לתקופות אחרות מצודת שפר.
הכל מתחיל ב1936, אולי קצת לפני, כשערביי הארץ פוצחים במרד אנטי-יהודי ואנטי בריטי, שמטרתו להביא להפסקת עלייה יהודית חופשית (לאחר שיהודי א"י הכפילו את מספרם מ200,000 ל400,000 בתוך כמה עשרות שנים), הפסקת רכישת הקרקעות ע"י יהודים, ומניעת הקמה מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל.
בקיצור, המרד מתחיל בשביתה המונית ערבית (כל קישור בין אז לבין ימינו הוא באחריות המקשר בלבד;) בליווי פרעות ופיגועים, נזק למבני ציבור ועוד. יש עוד הרבה מה לספר, אבל כחלק מהטיפול בעניין, מביאים הבריטים מומחה בשם טיגארט, איש משטרה שראה כמה מרידות בחייו.
יחד עם טובי המוחות הבריטים, והידיים הפועלות היהודיות בארץ, הם מתחילים ב1937, פרויקט לחסימת הגבול הצפוני, במטרה למנוע כניסה של תגבורת לפורעים, מכיוון לבנון. בהתחלה עובדים על סלילת כביש, ובהמשך על הקמת גדר תיל. לצד הגדר, מקימים בקו הראשון מול הגבול, 5 מיצדיות גדולות ומבוטנות (מצודות הטיגארט המפורסמות, כמו נבי יושע).
בקו האחורי - המשני, מקימים עוד שתי מיצדיות. האחת במג'ד אל כרום, והשניה, ממש כאן, בשפר. המבנה שימש את השוטרים הבריטים גם עם תום המרד הגדול, עד להקמת המדינה. כיבוש השטח במהלך מבצע חירם היה יחסית פשוט, ומי שהחליפו את אנשי צה"ל, היו מדריכי מעברת פראדיה הענקית, ששכנה ממש בסמוך, אשר התגוררו במבנה.
שנים לאחר מכן, שימש המקום כמחסה רשמי לנוער בסיכון, כמעון לא רשמי לנוער שמחפש סיכונים, ואטרקציה לחובבי ז'אנר המצודות הבריטיות...המבנה כיום סגור לכניסה, אבל אפשר להגיע עד השער ולהתרשם ממנו.
איך מגיעים?Waze: מושב שפר. בכניסה פונים שמאלה בכיכר וממשיכים עם הכביש. כאשר הרחוב מתעקל ימינה, מחנים וצועדים 5 דקות דרך השטח...
אלו היו 60 שניות על מבנה ישן, אירועים שקרו בעבר בלי שקישרתי בינם לבין אירועי הווה בכלל, ומקומות מעניינים בגליל:)
אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה
להצטרפות לפינה היומית בנושא הכרת הארץ, דמויות מופת, מורשת ועוד: http://tiny.cc/PNINA