בירת הנגב מחליפה שלטון


שלום לכולם! והיום אנחנו ממשיכים עם סיפורה של בירת הנגב באר שבע חלק ב'


אז דיברנו על הבדואים וערביי חברון ועזה שהתמקמו בבאר שבע, אבל מה לגבי היהודים? אז ראשוני היהודים של העיר היו אלו שזיהו בה פוטנציאל עסקי: בעלי מלאכה שהקימו במקום טחנת קמח, אליה היו מגיעים שבטי הסביבה שאמנם עסקו ברעיית צאן בעיקר, אבל החזיקו גם בחלקות קטנות של חיטה בעונות המתאימות וחיפשו היכן לטחון אותה..


אל המשפחות היהודיות הבודדות האלו, הצטרפו בהמשך גם בוגרי מקווה ישראל ששירתו במסגרת הצבא העותמאני כחלק מפלוגות הנוטעים - פלוגות שמטרתן הייתה בין השאר לייער את המדבר, פרויקט עותמאני של הסולטן שפעל ביתר שאת סביב מלחמת העולם הראשונה, כשהטורקים תכננו להישאר פה לעוד כמה שנים..


אבל העוד כמה שנים האלו נגמרו בסוף המלחמה, ומי שהחליף אותם היו הבריטים...כשאלו הגיעו הם פעלו בכל מיני מישורים, אבל הכי חשוב כמובן היה פרויקט שפ"ה שיפור פני העיר..


איך משפרים את פני העיר כשאתה בריטי ועכשיו סילקת את האויב שלך מכאן? כמובן, צריך להוריד את הסממנים של אותו אויב, ואחד הסממנים הבולטים היה גן ציבורי ששכן בלב העיר (דאז) והנציח קרבות שונים שבהם הטורקים ניצחו ברחבי האימפריה. בנימוס בריטי הוחלפה ההנצחה, ושמו של הגן שונה לגן אלנבי כששירותיו של הפסל אברהם מלינקוב (זה של האריה השואג) נשכרו להנצחת הגנרל.


העיר המשיכה את התפתחותה בתקופת המנדט ושכונות ראשונות של פרברים הוקמו בסמוך לשכונה המרכזית והחלו לשנות את צורתה הריבועית. בתקופה זו גם התפתח משמעותית השוק הבדואי בפאתי באר שבע (מי מאיתנו לא התמקח שם על איזה שטיח או פינג'אן;) שהחל עם מכירת בהמות וצאן בין השבטים הבדואים, והמשיך למכירת תוצרת מקומית, מוצרי סדקית ואף אופיום וחשיש שהגיעו מכיוון סיני וירדן...


אבל החלק הלא פחות מעניין הוא כיצד הפכה העיר הערבית לעיר עברית, מה קרה שם בתש"ח ואיך כל זה קשור לאחים המוסלמים? כל זאת ועוד בחלק האחרון על העיר באר שבע:)


אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה

להצטרפות לפינה היומית: שלחו הודעה ל 0547728242

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0