פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
סליחה, מה השעה? על האיש שענה בגדול לשאלה הזו, ועל אחיו, שהיה נציגם של הארגונים הציוניים
שלום לכולם! והיום אנחנו ממשיכים עם קורותיה של משפחת מויאל, ואחרי שדיברנו על האב ר' אהרון מויאל, זה הזמן לדבר על ילדיו..
ר' יוסף, או כמו שכונה יוסף ביי (או בק) , כינוי כבוד בתקופה העותמאנית, שימש כ(סגן או כ)קונסול ספרד ביפו, סגירת מעגל מרגשת עבור המשפחה, שלפני הגיעה למרוקו הייתה כנראה ממגורשות ספרד, וכעת הייתה במעמד גבוה, בארצם המתחדשת של היהודים. את התואר ביי הוא קיבל ככה"נ לאור סיועו באחזקה כלכלית של חיילים עותמאנים שנועדו לשמור על הסדר ביפו והאיזור. חיתומו ביפו נותר עד היום בין השאר בסיועו/יוזמתו להקמת מגדל השעון לרגל 25 שנות שלטון לסולטאן עבדול חמיד השני. (וחידש לי אחד מקוראי הפינה היומית אבי ברנע שמספרים שהחנות שלו הייתה ליד כיכר השעון, וכל הזמן שאלו אותו מה השעה, עד שנמאס לו והחליט לבנות שעון ענק;)
יוסף היה גם מהיוזמים של היציאה היפואית המסיבית מהחומות (זה כנראה בגנים) והיה שותף לרכישת הקרקעות של נווה צדק והשכונות הנוספות יחד עם משפחת שלוש ורוקח, שתכף נבין גם את ההקשרים המשפחתיים שלהם.
רבות עוד יש להגיד עליו, אבל מקום חשוב לא פחות יש לאח ר' אברהם מויאל, שנולד כשנתיים לפני עליית המשפחה ארצה, ונפטר בדמי ימיו בגיל 35. בשנותיו המעטות, הספיק להיות בארץ ישראל נציגם של אגודות חובבי ציון (כשהממונה עליו בתחילה היה ויסוצקי, זה של התה) וגם נציג הכספים של הברון רוטשילד שסמך עליו בלב שלם.
יתכן והוא סייע לרכוש את קרקעות המושבה באר טוביה ("קסטינה" כמו שנקראה אז) אך בודאות הוא סייע למתיישבי עקרון (מזכרת בתיה) ואף עזב את משפחתו לשבועות לא מעטים, כדי לדור עם ראשוני העולים על הקרקע הקשה, ולעודד אותם לא לנטוש את מפעל ההתיישבות. הוא גם סייע למושבות גדרה ויסוד המעלה עם עלייתן לקרקע, וזה תוך כדי שהוא גם מוהל את התינוקות הרכים ביפו, וכנראה מחזיק לא מעט עניים.
קשרים משפחתיים? הוא היה מחותן (דרך בנותיו) עם משפחות שלוש ואמזלג (שהיו קשורות ביציאה מחומות יפו והקמת ת"א) ומרגוזה (מרבני יפו החשובים). לר' אברהם שהיה אהוב בקרב רבים מבני הארץ, ותרם רבות לפיתוחה, היו תכניות רבות כנראה להמשיך לבצע, אך הוא נפטר בגיל 35. קונסולים, נציגי השלטון, נציגי המושבות השתתפו בלוויתו וחנויות יפו של יהודים ולא יהודים, נסגרו לאות אבל...
על משפחת מויאל יש עוד רבות להרחיב אבל זה כבר לשיעורי בית:)
עד כאן להיום! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה