סיפור תהלוכת ספר התורה של משפחת עבו

פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
מאלג'יר דרך צפת ועד למירון


שלום לכולם! והיום לקראת ל"ג בעומר, אנחנו עם אירוע מהותיקים שמתקיימים בישראל (לא, לא האירוויזיון;) והשנה בצל הקורונה, זו שנתו ה187 (!): תהלוכת ספר התורה של עבו מצפת למירון


אז הסיפור מתחיל בשנת 1833, או יותר נכון, כ15 שנים לפני כן, עם עלייתו לארץ מאלג'יר של ר' שמואל עבו, ראש משפחת עבו בארץ. הרב עבו שרוח ציונות ותורה הובילה אותו, סייע רבות ליהודי צפת והגליל, ובתור הקונסול הצרפתי באיזור, הצליח להכניס רבים מהיהודים תחת חסותה של צרפת, דבר שסייע להם רבות תחת הממשל העותמאני הבעייתי.


משפחת עבו פעלה רבות לרכישת קרקעות ברחבי הגליל, ושמם מוטבע גם בהקשרי הקמת המושבות משמר הירדן, יסוד המעלה וראש פינה. אבל לענייננו, הרב עבו רכש מערביי הגליל את הקרקעות שסביב מתחם קבר הרשב"י, שבאותה עת על אף שעלו אליו לאורך השנים, היה מוזנח. הרב עבו שיקם את הקבר, בנה את המבנה הגדול שעד היום נמצא מעליו, והושיב במקום יהודים רבים, בעיקר עולים מכורדיסטאן שעבדו בחקלאות ביום ולמדו קבלה אחר הצהריים.


כאות הוקרה על פועלו, העניקו לו יהודי צפת ספר תורה במתנה. את ספר התורה, הובילו מבית עבו בצפת (אותו ניתן לראות ולבקר עד היום) ועד למירון, בצהרי ל"ג בעומר. למעשה, תהלוכת הספר החגיגית, סימנה את פתיחת חגיגות ל"ג בעומר. הספר יצא בריקודים, שירים והרבה קישוטים בתהלוכה רגלית עד לקבר הרשב"י. לאחר חג השבועות הוחזר הספר לצפת ושם הוא שהה בבית הכנסת ה'צדיק הלבן', עד לל"ג בעומר הבא. בתהלוכה השתתפו לאורך השנים גם נציגי ערבים, דרוזים וצ'רקסים מהגליל, שנהנו גם הם מפועלה של משפחת עבו..


על בניו וצאצאיו יש עוד הרבה מה לספר, אבל זה כבר לפינה אחרת...ל"ג שמח!

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0