פינה יומית בארץ ישראל/אביתר ליכטמן
פורים שלא הכרתם
ערב טוב לכולם! את חג הפורים הבא עלינו לטובה אני שם רגע בצד, אבל רק לטובת פורים אחר: פורים אברהים פחה


אז נכון שהמן הוא הצורר המסורתי של פורים, אבל את שם החג בו ניצלו יהודי האימפריה הפרסית, ואולי יהודי רוב העולם מגזירת שמד ממשית, אימצו קהילות ישראל שונות.


מה זה אומר? שקהילות יהודיות ברחבי העולם, שמצאו את עצמן ניצלות באופן ניסי-פתאומי מגזרה שעמדה להגיע, קבעו לעצמן בתאריך הרלוונטי, חג הצלה לצאצאי הקהילה אותו הם יחגגו לדורות, וכך נולדו למשל: פורים רודוס, פורים רומניה, פורים אלג'יר ועוד.


בארץ ישראל, אחד מהפורימים, מצויין בערב ר"ח אב. ע"פ המסורת, עם הגעתו ב1834 לארץ של אברהים פחה (פאשא) בנו של מוחמד עלי שליט מצרים, שהרים יד כנגד השלטון העותמאני וכבש פינה אחרי פינה בסביבה, הרימו יד נגדו הרבה מהמוסלמים בארץ מסיבות שונות.


ע"פ המסופר באחת מחניותיו באיזור הישוב אפרת של היום, בסמוך לבריכות שלמה, ביצע כח של מורדים בשלטונו שיצאו מחברון, טבח בחייליו.
פאשה הודיע שיגיע לנקום ויפטר מכל יושבי חברון. היהודים קראו צום ועצרת והסתגרו ברובע היהודי. חייליו הגיעו לחברון ואכן החלו במסע הרג, אך נמנעו מלגעת ביהודי העיר. ואף לפי המסופר דאגו להעמיד שמירה על הרובע. היה זה ככה"נ חלק ממגמה כללית של קשרים טובים שהיו לו עם יהודי הארץ, בהם נעסוק גם בפינה הבאה...


יהודי חברון קבעו מאז את ער"ח אב החל משנת 1834 כיום הודאה על הצלתם...


עד כאן להערב! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה...

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0