פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן
בין פרעות עיראק-להפצצת תמוז
שלום לכולם! בימים אלו ממש, לפני 79 שנים התרחש אחד האירועים הקשים ביותר בתולדות יהדות בבל-עיראק, שלא מוכר מספיק בציבוריות הישראלית, במהלכו נרצחו למעלה מ170 יהודים: פרעות הפרהוד
היה זה בשנת 1941 - תש"א, בזמן שבאירופה התחוללה השואה הנוראה, ואולי גם זו הסיבה שהאירוע שבאופן יחסי למימדי הזוועה באירופה היה "קטן" (מילה קשה כמובן להשתמש בה בהקשר הזה) נדחק לשולי ההכרה ההסטורית. אבל יש קשר ישיר בין שני האירועים.
עיראק של אחרי המנדט הבריטי ידעה תהפוכות רבות בין יורשי עצר ושליטים. אך אפשר להגיד שהתפיסה הנאצית הלכה ונאחזה בה ע"י גורמים שונים, ובהם השגריר הגרמני בבגדד וכן שותפו הרעיוני של היטלר, חאג' אמין אל חוסייני, המופתי הירושלמי, שבסוף שנות ה-30 ברח לעיראק מאימת הבריטים שרצו לתופסו בעקבות אירועי הטרור שהיה שותף להם.
השנאה ליהודים בעיראק, שבשנים עברו חיו בשלום יחסי ליד שכניהם, והיו מהקהילות היהודיות העתיקות ביותר בגולה, הפכה להיות מוחשית בדמות אירועים ופיגועים שהלכו ותכפו. ב1941, תפס קצין עיראקי פרו נאצי בשם ראשיד עלי את השלטון. הוא פעל להוצאת הבריטים משטחי עיראק רבתי (על אף הסכמים בין המדינות) ואלו בתגובה פתחו במלחמה וכיבוש של ערי עיראק. עם התקרב הבריטים לבירה, ברח רשיד וכמובן גם ידידו אל חוסייני שנמלט מהם, והשלטון נתפס ע"י קצין פרו נאצי אחר בשם א סבעווי.
עלייתו לשלטון בשרה את סוף שלוותה הסופית של יהדות עיראק. בחג השבועות, בעידודו, יצאו מהמסגדים בעיר בגדד, אלפי פורעים מלווים בחיילים ושוטרים, והחלו לבצע מעשי שחיטה, ביזה והרס בקרב יהודי העיר (אני נמנע מתיאורים גרפיים אותם ניתן למצוא לבד כדי להשלים את תמונת המצב הנוראית המלאה). הבריטים שבאותו זמן, שהו מחוץ לעיר, קיבלו ככה"נ הוראה משגריר בריטניה המקומי, לא להתערב.
רק לאחר שעות ארוכות של פוגרום, נכנס לעיר צבא שנלחם עבור יורש העצר המקורי (ממנו לקחו הקצינים הפרו-נאציים את השלטון) מורכב ברובו ככה"נ מחיילים כורדיים, והחל בלחימה מול מבצעי הפוגרום עד הכנעתם.
בסופו של יום, הייתה הקהילה פצועה וחבולה, עם למעלה מ170 הרוגים, אלפי פצועים ועשרות אלפים שרכושם נבזז. ועדות חקירה עיראקיות הוקמו לבחינת אירועי הטבח, אך כמובן לא הוציאו מסקנות יעילות...
הפרעות קיבלו את השם פרהוד (מילה מכורדית עתיקה שמשמעותה, הטלת אימה ופחד על נשלטים)..
ואגב, 40 שנים בדיוק לאחר מכן. בערב חג השבועות. יהודי עיראק ברובם כבר היו תושבי מדינת ישראל החזקה. מדינת ישראל שמטוסיה יצאו להשמיד את הכור העיראקי במבצע אופרה/תמוז, וכמו אמרו להם לפורעים העיראקים, לעולם לא עוד...
עד כאן להיום, אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה.