רכס הבוסטר - סיפור הגבורה של לוחמי חט' 188 ברכס במלחמת יום הכיפורים

פינה יומית בארץ ישראל / אביתר ליכטמן


גבורה ברכס המשאבה


שלום לכולם! והיום אנחנו עם פינה צפונית שהשם בטח מצלצל לנו מוכר אבל אולי לא הקדשנו יותר מידי מחשבה למהות שמו ומה הסיפור שלה. אז הפעם אנחנו ב רכס הבוסטר


שמו של הרכס בוודאי מוכר לרבים מכם בהקשרי מלחמת יום הכיפורים, וזה בעיקר מהשנים האחרונות (לאור הספר על בלימה והעלאת המודעות לתפקידה של חט' 188 בבלימת הצבא הסורי).


הכח העיקרי שישב עליו לאורך ימי הלחימה הקשים היה כח מגדוד 74 (חט' 188) בפיקוד יאיר נפשי שעשה את מלוא המאמצים לחסום את הכוחות הסורים הנוהרים לכיוון עמק הבכא ופתחת קונטרה.


מצפון לרכס, שוכן העמק המוכר לנו כעמק הבכא ומדרום לו שוכן עמק קונייטרה. שני המישורים היחסיים שמשני צדדיו, וקרבתו לגבול הסורי, הפכו אותו ליעד עיקרי לפריצה עבור הסורים, שיכלו לעבור משם עם שריוניהם בצורה רוחבית, בשונה משאר אזורי הגבול בגיזרה, שמאופיינים ברכסי תילים. על הרכס עצמו יש שני תילים מרכזיים: תל אל מחפי, ותל דהרת אל אברהים.


ה"בוסטר" שעל שמו נקרא התל, הוא מתקן שאיבה והעלאת מים, בן שתי קומות שנבנה עוד בתקופה שהסורים ישבו בגולן. מטרתו הייתה לפזר את המים ליושבי הכפרים הסורים ולטובת החקלאות המקומית. עיקר השימוש במים היה ככה"נ ליושבי העיר קונייטרה ששרידיה הנטושים נמצאים לא רחוק מאיתנו, מעבר לגבול.


למרגלותינו ניתן לראות שני כפרים סורים מרכזיים: חאן ארנבה, ואל חמידיה (שנהגה בטעות "אחמדיה") שממש צמוד אליו (בשטח שמעבר לגבול) שכן מוצב 107 במלחמת יום הכיפורים, שלסיפור הגבורה שלו ראוי להגיש פינה נפרדת..


באופן רשמי חל איסור צבאי על הגעה למקום...
עד כאן להיום! אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה

google.com, pub-5824249975223607, DIRECT, f08c47fec0942fa0