פינה יומית בארץ ישראל/אביתר ליכטמן
בָּאָה מְנוּחָה לַיָּגֵעַ וּמַרְגּוֹעַ לֶעָמֵל. ליְלָה חִוֵּר מִשְׂתָּרֵעַ עַל שְׂדוֹת עֵמֶק יִזְרְעֶאל. טַל מִלְּמַטָּה וּלְבָנָה מֵעַל, מִבֵּית אַלְפָא עַד נַהֲלָל
מַה, מַה לַּיְלָה מִלֵּיל? דְּמָמָה בְּיִזְרְעֶאל. נוּמָה עֵמֶק, אֶרֶץ תִּפְאֶרֶת, אָנוּ לְךָ מִשְׁמֶרֶת
כמעט שבת שלום לכולם! ולכבוד שבת עוד שיר ארצישראלי ויש שיגידו (בהנחה שהם מעל גיל 50) שזה 'נכס צאן ברזל'. שיר העמק
מה שמעניין בשיר הזה, הוא ההבדל בין סיבות הכתיבה של חלקיו הראשונים לזה האחרון..השיר נכתב כאחד מארבעה שירים שהוזמנו לטובת סרט תעמולה ציוני.
הסרט במימון קרן היסוד, הראה את הווי החיים הקיבוציים במטרה לגייס דעת קהל וכמובן גם מזומנים. השיר היה פסקול לתמונות החיים בקיבוץ.
את מילות השיר כתב נתן אלתרמן ומי שהלחין אותו היה דניאל סמבורסקי. יש הרבה השערות לגבי הבית האחרון, זמן שילובו בשיר ועל מי כוון. אכתוב פה את הנפוצה שבהן:
הבית האחרון של השיר, הבית ה'קשוח' יותר כנראה הוסף בהמשך, לאחר הירצחו של השוטר משה רוזנפלד. אחד מסמלי העמק, שוטר ארצישראלי במשטרת המנדט הבריטי שעבר להתגורר בבית יוסף והסתובב כשומר ציוני גאה בשדות העמק.
באחד הימים, נמסר שכנופיה פרצה לאחד מפרדסי העמק. רוזנפלד יצא למרדף אחר השודדים, והגיע למערה במורדות הגלבוע בעקבות שביל קליפות שכנראה הושאר כפתיון. בהתקרבו למערה נפתחה עליו אש, ע"י אנשי כנופיית עז א דין אל קאסם והוא נרצח.
רוזנפלד נקבר, בכל העמק הוכרז יום אבל ועל מצבתו נכתב "ראשון לחללי מאורעות תרצ"ו". והוא לא היה היחיד ממשפחתו, אחיו יצחק נרצח לפניו ואביו אחריו.
אֹפֶל בְּהַר הַגִּלְבּוֹעַ, סוּס דּוֹהֵר מִצֵּל אֶל צֵל. קוֹל זְעָקָה עָף גָּבוֹהַּ, מִשְּׂדוֹת עֵמֶק יִזְרְעֶאל. מִי יָרָה וּמִי זֶה שָׁם נָפַל בֵּין בֵּית אַלְפָא וְנַהֲלָל?
דְּמָמָה בְּיִזְרְעֶאל.נוּמָה עֵמֶק, אֶרֶץ תִּפְאֶרֶת, אָנוּ לְךָ מִשְׁמֶרֶת.
מעבר לשיר המתאר את הווי החיים בקיבוץ והסרט, לדעתי הסיבה שהוא התקבל בציבוריות הייתה השילוב הכ"כ הדוק והמקיף את כל חלקי הארץ ובפרט בעמק בין חיי המרגוע מצד אחד, ומצד שני העמל, היזע והדם שנשפכו כדי לאפשר את אותה מציאות..אותם אנשי משמרת לאורך הדורות שעומדים על הגבולות ומאפשרים לנו להמשיך בשגרתינו...
שתהיה שבת שלום לכולם:) אביתר ליכטמן, מורה דרך ומרצה